отпечатай

Студентски проект


ОПОЗИЦИОННИ ДВИЖЕНИЯ В СИРИЙСКАТА АРАБСКА РЕПУБЛИКА

Настоящият труд проследява важни моменти от сирийската история, като се фокусира върху втората половина на XX и началото на XXI век. В него се обръща специално внимание на актуалната политическата система в страната. Място е отредено на парламентарно представените управляващи и опозиционни коалиции и партии, както и на по-големите непарламентарно представените такива. В отделна глава се дава информация за по-значимите въоръжени опозиционни групировки, действащи на територията на страната. Всички данни, представени в текста, са актуални към октомври 2013.
  

Студентът Георги Тотев предприема пътуване от 2 хиляди километра, като тръгва от България, преминава през Турция и стига до сирийския град Алепо - мястото, което се превърна в емблема на бойните действия и абсурда на разделената страна. От юли 2012 г. там се водят ожесточени сражения. Георги Тотев успява да направи интервюта с бунтовници от различни групи и техните лидери.
Реализацията на настоящото изследването не би била възможна без финансовата подкрепа на Центален фонд за стратегическо развитие към настоятелството на Нов български университет, Студентски съвет на Нов български университет и департамент „Политически науки“ на Нов български университет.
Специални благодарности на преподавателите от департамент „Политически науки“ на Нов български университет, както и на доц. д-р. Васил Гарнизов и доц. д-р Антоний Тодоров.

Благодарности на участниците в изследването и всички останали, които допринесоха за него с експертиза, насоки и подкрепа.