отпечатай

Цветана Манева на 70 – юбилейна програма, посветена на 70-годишнината на актрисата Цветана Манева, преподавател и почетен професор на НБУ


Проектът „Цветана Манева на 70“ имаше за цел да отбележи годишнината на голямата българска актриса и почетен професор на НБУ Цветана Манева, която през последните 15 години трайно се свързва с НБУ като театрален педагог. Приносът й към образованието по театър предстои да бъде описван и архивиран. Този проект постави началото на този процес, който е важен не само за НБУ, но и за българската театрална памет.Чрез поредица от събития по проекта, част от които финансиране от Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ, департамен „Театър“ имаше възможност за постави в обществения и културен фокус творческата биография на проф. Цветана Манева и да припомни на публиката някои от най-ярките мигове в дългата и успешна кариера на една от най-големите съвременни български актриси. Цветана Манева е личност с много страни. В кариерата си има над 500 роли. Програмата не проследява хронологически периодите в живота и кариерата й, а по-скоро създава една панорама от образи, които всеки един българин носи в сърцето си. Зещото Цветана Манева не е само актриса, жена, майка, съпруга, общественик, професор, Цветана Манева е личност, която се променя и през която преминава най-новата история на България.

Какво се крие зад 50-годишната кариера на Цветана Манева, какво наследство ни завещава тя и как в навечерието на своята 70-годишнина една актриса продължава да бъде неустоима на сцената?

Програмата се състои от три основни компонента, които ни срещат с различните й лица, припомнят ни многобройните й превъплъщения, разказват за спечелените и загубените творчески и лични битки в живота на актрисата:

1.    Първата биографична книга за Цветана Манева. В книгата-албум актрисата споделя от първо лице единствено число лични истории, свързани с времето, в което живее, с ролите и срещите в живота й, работата й със студентте от театралния департамент на Нов български университет.
Тази книги е своеобразна панорама на промените, настъпили не само в българското кино и театър, но в българското общество като цяло. Книгата е любопитен документ за времето, в което Цветана работи и живее. Лична история за един труден, динамичен, продължаващ път...
Книгата се издава съмество с издателство „Жанет 45“.

2.    Видеоинсталация с работно заглавие „Цветана Манева 360“ и фотоизложба.
Авторска видеоинсталация на Венелин Шурелов. Видеоинсталацията беше експонирана в Националната художествена галерия с продължителност през м. февруари 2014 г.
Театралният департамент на НБУ е собственик на видеоинсталацията и планира събития и дейности по разпространението й в България.

3.    Панорама от 10-те най-известни филма с участието на Цветана Манева.
Ретроспективната панорама от класически български филми с участието на Цветана Манева съвместно с кино „Одеон“ и Националната филмотека. Събитието даде възможност на се проследи пътят на една от първите дами на българския театър и кино.