отпечатай

Празници

Откриване на академичната година

Откриването на новата академична година В НБУ е в началото на октомври в университетската аула. На откриването академични слова произнасят – значим гост и новоприет студент – класирал се с най-висок резултат от кандидатстудентския изпит. 
Денят на Народните будители 

Празникът по случай 1 ноември се чества в университетската аула. Академично слово произнася личност, допринесла за българското национално съзнание, за науката и обществеността. На празника се връчват дипломите на завършилите студенти
Националният празник на България

Празникът е в навечерието  на 3 март в университетската аула. Академично слово произнася значима личност от университетската общност. Ректорът на НБУ връчва годишните награди за най-добър преподавател, за най-добър студент и за най-добър журналист – отразявал обективно проблемите на висшето образование в България. На празника се връчват дипломите на завършилите студенти.
Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Празникът е в навечерието на  24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Академично слово произнася личност, допринесла за българската култура и духовност. На празника се връчват дипломите на завършилите студенти.
Церемонии по връчването на титлата Doctor Honoris Causa

Церемониите се организират в чест на избрани от Академичния съвет значими личности, допринесли за развитието на световната наука и култура, за образованието и духовността, които имат и пряк принос за Нов български университет. Академично слово произнася удостеният с почетната титла. Почетната титла, написана на латински в духа на университетските канони, се връчва от Ректора.
Церемонии по връчването на титлата “Почетен професор” на НБУ 

Церемониите се организират в чест на избрани от Академичния съвет значими личности, допринесли с работата си за развитието на Нов български университет. Академично слово произнася удостеният с почетната титла.
Студентския празник

Празникът е на 8 декември и се провежда по решение на студентите:-)там, където биха се чувствали най-добре. Символичен за празника е студентският химн Vivat academia, vivant professores!
 
.