отпечатай

Майсторски клас на проф. Георги Дюлгеров

Майсторският клас на проф. Георги Дюлгеров  в НБУ се  провежда като редовен двусеместриален курс по кинорежисура от 2009  в магистърската програма „Филмово и телевизионно изкуство”. В него студентите добиват основни знания и умения за професията на кинорежисьора:  как да избират,  превеждат и структурират литературния материал на киноезик, с какви критерии да  избират  актьори, запознават се с творчески, производствени и етични критерии при създаването на екип  за работа - оператор, художник, продуцент, композитор. Студентите ползват материалната база на Университетския филмов център, както и възможностите от договорираните отношения с Ню имидж – Бояна.

Участниците в  майсторския клас имат възможността да  се докоснат до  професионалния опит на  най-престижно награждаваният в българското кино  режисьор  и  с неговата съпричастност, умения и ерудиция  на педагог да  развият индивидуалните си творчески възможности и вкусове.

В майсторския клас като слушатели и потенциални участници присъстват студенти оператори, художници, продуценти, композитори от НБУ, които се включват в екипите на режисьорите. Към екипа на проф. Дюлгеров са кинодраматургът доц. д-р Светла Христова и операторът Стефан Иванов. Всеки випуск има тържествено публично представяне на филмите си в Дома на киното през месец декември.