отпечатай

Новини и събития

Департамент
 „Романистика и Германистика“

Клуб „Приятели на испанския език“
Посолство на  Република Аржентина

Ви канят на прожекция на филма
„El secreto de sus ojos“

Филмът е носител на ОСКАР за най-добър чуждоезичен филм.

Режисьор: Хуан Хосе КАМПАНЕЛА
Участват: Рикардо ДАРИН
 Соледад ВИЛЯМИЛ

Филмът е със субтитри на български език

Дата: 11.03.2015 г.
Час: 13:00 часа
Място: зала 305, корпус I

"Литературен конкурс за средношколци, изучаващи испански, немски, италиански и френски език".

За конкурсаНа 14 ноември департамент "Романистика и германистика" имаше удоволствието да  срещне своите преподаватели и студенти с г-н Емануел Сотело, консул на Република Аржентина, с когото разговаряхме на тема "Аржентина – минало и настояще". По време на увлекателния разговор с госта, студентите научиха интересни факти не само за Аржентина, но и за езика на тангото, лунфардото. Най–активния студент спечели и бутилка Малбек, гордостта на аржентинското вино. Освен че е изключително интересен събеседник, г-н Сотело е голям приятел на нашия департамент  и скоро ще ни представи цикъл от филми на големи аржентински автори. Очаквайте!

На 23.10.2014 г. изтъкнатата испанистка доц. д-р Ани Леви представи пред студенти, преподаватели и гости на НБУ лекцията "Исабел Алиенде - романи за любовта, за живота и за всички нас", посветена на творчеството на световноизвестната чилийска писателка, смятана за най-добрата латиноамериканска авторка на всички времена. Събитието се организира във връзка с посещението на г-жа Мария Куевес, посланик на Чили за Румъния и България. Гостенката беше посрещната от доц. д-р Росен Стоянов и от гл. ас. д-р Евелина Христова, които я запознаха с историята и материалната база на НБУ и поднесоха на г-жа Куевес подарък от името на университета.

Сред присъстващите бяха консулът на Чили в България, представители на посолството на Аржентина и г-жа Маня Костова, превела на български език голяма част от романите на Исабел Алиенде. След увлекателната лекция, в която доц. д-р Ани Леви направи подробен преглед на цялостното творчество на Исабел Алиенде, както и на значими моменти от живота на писателката, от историята и културата на Чили и на испаноамериканската литература, гостите на събитието имаха удоволствието да се насладят на чаша чилийско вино. Г-жа Куевес изказа благодарност на организаторите на събитието и изрази готовност за сътрудничество с нашия университет.Среща на преподаватели и студенти от Департамент „Романистика и германистика“ с г-н Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт Сервантес, София

На 15.10.2014 г. по покана на Департамент „Романистика и германистика“ ни гостува г-н Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт Сервантес, София и г-жа Мария Сан Андрес, директор учебен отдел на ИС. Повече от 30 студенти и преподаватели имаха възможност да научат подробно за ситуацията на испанския език в световен мащаб и за очаквания ръст на броя на говорещите испански език като роден или като втори чужд език. Г-н Валдивиелсо изтъкна, че в момента испански се говори от 500 милиона души и че е втория в света най-разпространен език след китайски. Студентите се запознаха с дейността на Институт Сервантес, с дипломите ДЕЛЕ за владеене на испански език и зададоха своите въпроси към госта. Приятна изненада беше изпълнението на цигулка на Богомил, който представи части от творбата „Андалуски романс“, на испанския композитор Сарасате. След срещата г-н Валдивиелсо обсъди с представители на Департамента възможности за бъдещо сътрудничество и се запозна с материалната база на НБУ: библиотека, театър, залата за превод и др.