отпечатай

НБУ подкрепи Вашите проекти

Централен фонд за
стратегическо развитие
Следващото заседание на Комисия по управление на проекти за стратегическо развитие ще се проведе на 27.05.2015 г.Участие с доклад на Международна конференция “Е-ДЕМОКРАЦИЯ И ОТВОРЕНО ПРАВИТЕЛСТВО” 2015 (INTERNATIONAL CONFERENCE FOR E-DEMOCRACY AND OPEN GOVERNMENT CeDEM’15).


още
Стаж в стъкларска база на Академията по изкуства в Светла над Сазава, Чешка република на студенти от департамент изящни изкуства (ателие художествено стъкло). Студенти от деп. “Изящни изкуства” в рамките на 10 дни ще изпълняват своите проекти


още
Две срещи на студенти от НБУ с Джаз формация “София” със специалното участие на Камелия Тодорова. Проектът предвижда провеждането на две концертни изпълнения на студенти от НБУ.


още
Участие с доклад в международна конференция по англицистика и британистика. Проектът дава възможност за участие на участие на проф. Мони Алмалех.


още
Осигуряване провеждането на II-ра Национална научна конференция с международно участие “Храни”, НБУ. Проектът цели организиране и провеждане на двудневна научна конференция “Храни - 2” в НБУ (20-21 март 2015 г.)

още
Публичен семинар “Има ли нови леви проекти в Европа?”
Целта на проекта е организиране на публичен семинар за обсъждане на новите леви проекти в ЕС с гост-лектори проф. Серж Воликов (доктор хонорис кауза на НБУ) и Мишел Мазо.


още
Участие с доклад в нумизматична конференция “XVIII Всероссийская нумизматическая конференция”
Участие на докторант Ирина Колбасова (деп. “Изкуствознание и история на културата”) с доклад на тема “Професор Богомил Николов създател на българската медалиерна школа” в нумизматична конференция.


още
Зимен университет 2015 г. – к.к. Боровец
Проектът дава възможност на 10 студенти от НБУ да вземат участие в спортните мероприятия, академичните лекции и отворените дискусии по време на Зимен университет 2015 г.


още
Представяне на експериментални резултати в областта на микробиологията на околната среда (молекулярен и класически микробиологичен анализи) на VI-я FEMS Конгрес, Маастрихт, Холандия, Юни 2015 г.още
Участие на доц. Възкресия Вихърова
в различни панели на фестивал WOW/ Women of the World/ - London 3-9.03.2015 г.още
История на българската секция на
Балканския медицински съюз като част от историята на здравната и медицинска култура
Целта на проекта е издирване и заснемане на годишниците и българското участие в тях на периодичното изданието на Балканския медицински съюз “Archives de l’Union Medicale Balkanique”, издавано в Букурещ, за периода 1987 – 2003 г.

още
Обмен на преподаватели в рамките на договор за научно и културно сътрудничество
Проектът цели осъществяване на обмен на преподаватели - доц. д-р Борис Наймушин и гл. ас. д-р Станислав Богданов и изнасяне на лекции и практически упражнения по превод, локализация и ЧЕО.


още
Театрално ателие “Предай нататък”
Работното ателие “Предай нататък” има за цел да проведе обучение по актьорско майсторство, като предаде натрупания професионален опит в сценичното представяне на ролите на Карл, Ковач от представлението “Ковачи”.


още
Участие в международна конференция по Психология (International Convention of Psychology Science (ICPS)
Целта на проекта е участие в организираната за първи път международна конференция по психология ICPS в Амстердам (12 – 14 март 2015 г.)

още
Канада позната и непозната: изследване сред български студенти
Целта на настоящия проект участие на Анрей Андреев в Десетата международна конференция по британистика, американистика и канадистика “Създаване, формиране и обозначаване”.

още
Дипломен спектакъл “Магична мощ” от Роберто Агире-Сакаса
Спектакълът “Магична мощ” е дипломен учебен спектакъл за студенти четвърта година актьорско майсторство от деп. “Театър”.


още
Участие на проф. д-р Николай Арабаджийски
в Девети Световен конгрес на Международния съвет по изследване на Централна и Източна Европа (ICCEES) 3 – 8 август 2015 г. в Макахури, Япония.


още
Участие на доц. д-р Веселина Манева, щатен преподавател в НБУ, департамент „Право“,
в III МЕЖДУНАРОДНЫЙ ЮРИДИЧЕСКИЙ ФОРУМ «ПРАВОВАЯ ЗАЩИТА ИНТЕЛЛЕКТУАЛЬНОЙ СОБСТВЕННОСТИ: ПРОБЛЕМЫ ТЕОРИИ И ПРАКТИКИ».още
Анализ съдържанието
на тежки метали в тъкани от черноморска и дунавска риба
Проектът ще се осъществява с активната работа на студенти от БП „Биология – Обща и приложна“.още
"Литературен конкурс за средношколци, изучаващи испански, немски, италиански и френски език".Условия за конкурса

Международен студентски филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА” – второ издание
Основната цел на Международния студентски филмов фестивал „НОВА ВЪЛНА“ е да развива и популяризира студентското късометражно кино, както и да подкрепя и насърчава млади творци по време на тяхното образование и след него.


ощеFree Ableton workshop
Водещ:
Иван Шопов
Целта на този проект е да се организират и проведат два работни семинара в НБУ, в периода януари – март 2015 година. Инициатор е УПИЗ “Apple лаборатория” към НБУ.


ощеДипломно модно ревю на студенти от МП “Мода и бизнес стратегии” – Fashion Forecast 2016 – 27.02.2015 г., 18.00 часа. Дефилето ще се провете в зала Vivacom Art Hall на 27 февруари 2015 г. от 18 ч.


ощеФотоизложба "През граници" в Солун
На 13 ноември 2014 г. в Солунската търговско-промишлена палата е открита фотоизложба "През границите", проект на преподаватели от деп. “Антропология” и деп. “Кино, реклама и шоубизнес” от Нов български университет.


ощеУчастие с доклад в международен уъркшоп на тема “Nationalism and Cosmopolitanism in Avant-Garde and Modernism: The Impact of WWI”. Проф. д-р Ирина Генова ще представи доклад на тема „Модернизъм и национална идея – отражения на Първата световна война.

ощеТри и половина – театрален спектакъл с участието на артисти с трайни физически увреждания
по текстове на Дарио Фo и Фрaнкa Рaме. По случай Международен ден на хората с увреждания.

ощеУчастие в Международна конференция “Да движим Съюза напред: участие, растеж, устойчивост". Гл. ас. Кирил Аврамов ще представи НБУ по време на Международната конференция Moving the Union Forward: Involvement, Growth, Sustainability в Рига, Латвия (4 – 5 декември 2014 г.)


ощеБългарски културни ценности в Рим
Проектът цели проучване и разработване на няколко дискусионни в съвременната историческа наука изследователски проблеми, свързани с българското културно наследство в Италия.


ощеШкола Състезателно програмиране
От 2002 г. през м. май се провежда Републиканска студентска олимпиада по програмиране (РСОП), чието домакинство през 2015 г. се пада на Югозападен университет „Неофит Рилски“.


ощеАнаниевски четения в Санкт-Петербургския университет 2014
П
рез 2014 г. държавният университет в Санкт-Петербург навършва 25 години от своята модерна история.


ощеПътуващ семинар “В памет на 1000 годишнината от смъртта на цар Самуил”
Проектът има за цел да проведе практическо обучение (in situ) на студенти от НБУ от програмите с хуманитарна и социална насоченост.ощеМеждународна научна конференция “Нови потребителски практики на XXI век – антропологични перспективи” (New Consumer Practices of the XXI century – anthropological perspectives).ощеАрхеология на властта. Интердисциплинарни диалози. Целта на конференцията е представители на различни хуманитарни и социални науки да дискутират по въпросите на властта.ощеPRIX EUROPA – един от най-престижните фестивали и форуми за документални, игрални филми, телевизия, радио и нови интерактивни медии в Европа. Доц. Юлия Кънчева е поканена за член на международното жури в документалната категория за филми и различни ТВ документални форми на фестивала PRIX EUROPA


ощеАРТ ШКОЛА - Варвара, 07.11.2014 г. – 15.11.2014 г.
„АРТ школа“ е част от учебната програма за всички студенти от III курс на бакалавърска програма „Кино и телевизия“ – режисьори, оператори, монтажисти и ще се проведе в с. Варвара, обл. Бургас в периода 7-15 ноември 2014 г.


ощеПрелюбодеяние, пълнометражен игрален филм
Филмът участва в програмата на фестивала „Златна роза 2014“.
ощеГеометрия на голото тяло творчески проект-работилница на доц. д-р Динамир Предов, AFIAP и екип. Проектът предвижда провеждане на изследване на съвременната трактовка на голото женско тяло.


ощеМедиите в България: 25 години по-късно. Събитието ще срещне на едно място мненията на представителите на научната мисъл, практиците от медиите и неправителствения сектор, както и представителите на съдийското съсловие.ощеИзложба на непоказвани рисунки от архива на проф. Васил Стоилов в Музея на НБУ
По повод навършването на 110 години от рождението на големия български художник проф. Васил Стоилов.още„Колекцията“ е пиеса-любовен триъгълник, в която съмненията за една изневяра отключват поредица от събития разкриващи истинската природа на героите, участващи в този ироничен Пинтъров трилър.ощеИзложба на Моника Попова “МАКСИМАЛНА СТЕПЕН НА БОЛКА” – галерия “Индустриална”. Проектът на твореца е един от най-мащабните й досега и се подчинен на представата й за „Трансформация“.


още“Кандид или Оптимизмът” – театрален спектакъл
“Кандид или Оптимизмът” е проект за театрален спектакъл по авторска адаптация върху романа на Волтер на гост-режисьора Стефан Москов. Проектът ще се реализира като съвместен между департамент “Театър” и Университетски театър на НБУ.

ощеПредставяне на спектакъла “Ела, легни върху мен” в Български културен институт, Лондон
Българският културен институт в Лондон е част от културния живот на града. Това е домът на българската култура в столицата на Великобритания.

ощеСеминар “МЕТОДА” на професор Михаил Чумаченко от ГИТИС Москва
Проектът е реализация на научно-творчески семинар върху светно известния метод на Станиславски със студенти и преподаватели от деп. “Театър”.

ощеЦветана Манева на 70 – юбилейна програма, посветена на 70-годишнината на актрисата Цветана Манева, преподавател и почетен професор на НБУ
Проектът „Цветана Манева на 70“ имаше за цел да отбележи годишнината на голямата българска актриса.ощеДо Сибиу и назад или що е то Международен Театрален Фестивал
На 14 юни в 23.00 студентите от деп.“Театър“ на НБУ изиграха спектакъла „Летене“ в 21-вото издание на престижния международен театрален фестивал в Сибиу, Румъния. Там ги заведе доц.Снежина Петрова – актриса в Народен театър „Иван Вазов“ и ръководител на театралния департамент в НБУ.ощеСтаж в стъкларска база на Чешка република на студенти от департамент Изящни изкуства (ателие художествено стъкло)
Студенти от деп. “Изящни изкуства” в рамките на 10 дни ще изпълняват своите проекти в материал, използвайки добре оборудваната стъкларска база и квалифицираните преподавали


ощеСтарата чаршия в Скопие: пространство на междуетнически контакт
Целта на проекта е да се изследва съвременното състояние на междуетническите отношения между албанци и македонци в Скопие, Република Македония.
още
Участие на доц. Светла Янева като представител на НБУ в 21-вата международна конференция на CIEPO (Comité International des Études Pré-Ottomanes et Ottomanes) с доклад на тема “Ottoman merchants as economic, social and cultural go-between during the 18th – 19th c.”
Първа експедиция на НБУ до Западен Крит (4-11.05.2014 г.). Чрез реализацията на експедицията студентите, изучаващи старогръцки език и култура в НБУ, ще се запознаят с едни от най-старите паметници на минойско-микенската цивилизация в Западен Крит.
Антибактериална активност на семенна течност от човек: публикуване на резултати от изследване в импактфакторно списание. Целта на проекта е публикуване на експерименталните научни резултати от изследване на тема “Antibacterial activity of human sperm donated by middle age healthy man”.
Летен курс по планиране и оценка на ИТ проекти с проф.  Едуардо Миранда от университет Карнеги Мелън
Целта на проекта е да се организира в НБУ курс по планиране и оценка на ИТ проекти, водел от преподавател от Institute for Software Research към университет Карнеги Мелън.
"Олимпийски церемонии" от идеята до реализацията.
Студентите ще бъдат запознати с работата по реализирането на широкоформатни мултимедийни спектакли като откриване и закриване на Олимпийските игри в Сочи 2014 г. и Лондон 2012 г.


Големите музеи - големите идеи. Първа част: Античността в сърцето на Европа. Пътуващ семинар до античните колекции на музеи в Прага, Берлин и Будапеща (20-26.05.2014 г.)
Участие в XXXIII конгрес на ФИДЕМ (международна федерация по художествени медали) през 2014 г. с научен доклад “Преподаване на художествени медали в България”. Конгресът на ФИДЕМ е международна организация за медалиерно изкуство.
Участие в XXII Международен театрален фестивал “Контакт”, Торун Полша на проф. Виолета Дечева, д.н. по официална покана на Фестивалал Целта на проекта е участие на проф. Виолета Дечева в един от най-сериозните международни театрални форуми в Европа.За повече информация:


Централен фонд за стратегическо развитие

или

Росена Томова тел. 8110 283/ в. 12232;
rjtomova@nbu.bg