отпечатай

КУЛТУРАУниверситетският театър и театралната общност на НБУ

В него участват студенти от програма “Театър”, но и студенти от други програми в областта на изкуствата, хуманитаристиката и компютърните технологии. Студентският театър е представил много добри спектакли, които са отличени от театралната критика, похвалени от медиите и събрали солидно количество от награди. Ръководител на “Театър на голия охлюв”е доц. Възкресия Вихърова – предизвикателен режисьор, специализирала във Виена, основател на департамент “Театър” в Нов български университет още през 1991 г. Емблематичен за университета е нейният спектакъл “Индже”.   
В университета работи и проф. Румен Цонев – доктор на Сорбоната. През изминалата година той доведе в България Шведския кралски театър – който освен представления, направи и специален уъркшоп за студентите на НБУ. Проф. Цонев освен, че е познавач на ренесансовата музика е и композитор. В театралната общност на университета – работят още големите български артисти Васил Димитров и Цветана Манева – и двамата почетни професори на НБУ. Програми за продължаващо обучение по актьорство и публично говорене води и актрисата доц. Ева Волицер. Сред сценографите на университета са Зарко Узунов, Елена Иванова и други -  най-интересните (в света) и ще ги познаете по инсталациите и декорите, които постояно присъстват в университетския живот. За контакти с Театър на голия охлюв – корпус 2, офис 006, тел: 8110 566, е-mail: vviharova@nbu.bg . За контакти с департамент “Театър” – корпус 1, стая 513, тел: 8110513. 


 
Музей на НБУ

Учебният музей е нова форма на музейна дейност. Тя цели да обвърже по-тясно музея с образованието. Учебният музей има задача да осигури практическото обучение на студенти от различни хуманитарни и социални програми в НБУ. Предвижда се всеки семестър в залата да се открива нова временна изложба, подбрана и осъществена от самите студенти. Така, в процес на конкретната работа, студентите ще придобиват знания и умения за своята бъдеща професия. Приобщаването на младите хора към дейността на музея възпитава отношение и съпричастност към културно-историческото наследство на България.
 


Майсторски класове в НБУ

Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска
Знаменити концерти и много дух водят майсторските класове на Райна Кабаиванска, които вече десет години я връщат в България. Оперни изпълнители от цял свят идват, за да се обучават в тази програма – от страната на операта Италия, от най-далечния континент Австралия, от близката славянска Полша, от Русия, Гърция, Испания, Англия, Ливан - за 10 дни – светът става опера. Завършилите майсторския клас могат да спечелят стипендия от фонд “Райна Кабаиванска” и получават сертификат от НБУ. В началото на есента, в голямата зала “България” заедно със Софийската филхармония и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Вижте техните концерти.

 


Лятна джаз академия в НБУ

Майсторски клас на Вики Алмазиду
Много гост-музиканти, много джаз и истински хепънинг предлагат майсторските класове на Вики Алмазиду по усъвършенстване на вокалната джаз техника. Завършилите майсторския клас изпълнители получават сертификат от Нов български университет и участват в концерт.
 
 
*****
 
Майсторски клас на Милчо Левиев
Може да го видите още на майсторския клас на Вики Алмазиду. Милчо Левиев дори от сцената може да ви попита “какво е това нещо, наречено джаз”, както и да наблюдавате как учи момичетата и момчетата в майсторския си клас – “Няма сковани форми. Всичко тече. Така е в музиката, така е и в живота”. Ще го познаете по шапката – и по нотите, които не напомнят ли, хем за “Ганкино хоро”, хем за забранения филм “Понеделник сутрин” и са като “Писмо от Америка” и като някаква рапсодия. Майсторският клас разкрива възможностите за джаз импровизации и интерпретации както при вокалистите, така и при инструменталистите. Завършилите майсторския клас изпълнители получават сертификат от Нов български университет и участват в концерт заедно с Милчо Левиев.
 

 
Танцова формация “Тропанка” на НБУ
Танцовата формация “Тропанка” е част от всички празненства в университета. В нея могат да участват студенти от различни специалности, които имат желание да танцуват. Участието в “Тропанка” е безплатно. В танцовата формация се изучават български фолклорни танци, а носиите се изработват от студентите по пластични изкуства в университета. Още когато университетът нямал и 10 години формацията се създава по идея на доц. Георг Краев, който и днес си остава най-известният фолклорист в България.
За записване и информация: Корпус 1, стая 504А, тел. 8110505
 

 
Фолк джаз формация на НБУ
Фолк джаз формацията на университета е студентска смесена хорова формация, която участва в концерти, фестивали, аудио записи, радио и телевизионни изяви. В нея могат да се запишат не само студенти от музикалните програми, а всички студенти, които смятат че имат талант и любов към музиката. По регламент обаче – “гласовите им способности ще бъдат проверени” – напомня ръководителят на формацията - Георги Петков.
За повече информация: Корпус 1, стая 504А, тел. 8110505
 


Книги на НБУ
Може да ги разгледате в Библиотеката на НБУ, да ги купите от книжарницата във фоайето на първи етаж, както и от всички големи книжарници в страната. Преди това може да ги разгледате в сайта на Издателството на НБУ. В Издателството на НБУ може да направите и собствената си книга. В тях може да откриете най-новите научни изследвания – в годишниците на департаментите, да се научите как се пише киносценарий, каква е историята на ХХ век, защо Райна Кабаиванска е толкова важна за България, с какво са ценни рисунките на Васил Стоилов, и още за алгоритмите и програмирането, за поведенческата медицина и психологията, за гемоложките находки, за семиотиката, за антропологията, за най-новие методи във връзките с обществеността, за философията и...какво има в градината с розите.
За повече информация: Корпус 1, стая 125, тел. 8110125
 


Ревюта в НБУ
В Нов български университет се обучават модни дизайнери, които показват своята продукция на истински ревюта. Най-атрактивно е годишното ревю на програма “Моден дизайн”, но и по-малките ревюта, както и участията на студентите във външни ревюта. Все пак студент на НБУ е спечелил както награда на Sisley, така и на Benetton.
 
 


Университетски дневник, списание Следва  в НБУ
Университетски дневник е вестникът - издание за живота на НБУ. С него всеки месец може да усетите пулса на Университета, да прочетете за нова книга, голямо събитие, значима личност, актуална новина или просто да бъдете с нас в университетското ежедневие. “Следва” е списанието за университетска култура, което излиза три пъти в годината и може да бъде интересно четиво за дълго време – има рубрика за театър, рубрика за пътуване, рубрика за литература, за кино и много интересни неща. В периода 2004 – 2006 година НБУ има и едно специално приложение в “Литературен вестник” - Varium est.
 


Академични лекции в НБУ
Организират се от Центъра за продължаващо обучение и имат за цел да разширят кръгозора на студентите в различни области на науката, икономиката, политиката, социалния живот, историята, културата, международните отношения. Академичните лекции са възможност за получаване на безплатни кредити от извънаудиторна натовареност. Могат да се посещават и от външна публика. Безплатно.
 
За повече информация: Корпус 1, етаж 1, стая 107, тел. 8110107.
 


Годишна награда на Ректора на НБУ
Всяка година на 3 март Ректорът на НБУ връчва наградата за най-добър студент на НБУ. Критерии са добрите резултати в обучението, участието в международни събития и научноизследователски проекти, животът в университета, приносът за Нов български университет. На церемонията по връчването на годишните награди на Ректора се присъжда и награда за най-добър преподавател, а също и награда за най-добър журналист – отразявал обективно проблемите на висшето образование в България.