отпечатай

СПОРТ

Спортът в НБУ започва като инициатива на Студентската организация – след проведена анкета, чрез която се проучва студентското мнение за предпочитаните спортове, стартират първите курсове по спортни дисциплини. Годината е 2000. Днес в университета има много спортове и много спечелени спортни награди. Формирали са се силни спортни отбори, познати в университетските среди.
СТАТУТ И ПРОЦЕДУРА ЗА ПОЛЗВАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ НА СПОРТНАТА БАЗА НА НБУ


Айкидо – курс OOKС 001

Айкидо -  японско бойно изкуство, основано на принципите на хармонията и взаимодействието на енергиите в природата. При тренировките има стремеж за партньорство и красота на движенията, липсва агресия и насилие. Създават се умения за използване на силата на противника, за бързо и плавно придвижване, за взимане на адекватни решения спрямо дадената ситуация.
Тренировките на студентите от НБУ се провеждат в залата на Будо-клуб Ултра, представител на европейската айкидо асоциация (ЕПА) за България и член на Японската айкидо асоциация (JAAS). Залата се намира във фитнес-център ”Лазурит” -  88 СОУ, ж.к. Овча купел. Студентите участват в републикански и международни семинари, водени от майстори по бойни изкуства от Азия, Америка и Европа. Трениращите, покрили съответните степени, получават международно валидни документи. Има възможности за участие в семинари в Белгия, Франция, САЩ, Япония.

Преподаватели: Иван Стоянов и Росен Цолов
 

Тенис на корт – курс OOKС 002


Тенис курсът е предимно за начинаещи, като напредналите тренират отделно към представителните отбори на НБУ. Групите се формират за начално обучение на студентите, желаещи да практикуват този вид спорт. В курса се изучават основната техника на тенис спорта, както и спортносъстезателният правилник.
Обучението се провежда в спортната зала на ТУ-София и на откритите тенис кортове пред спортната зала в кв. Дървеница – Студентски град. Студентите е необходимо да притежават необходимата екипировка и собствена тенис ракета.


Преподаватели: Николай Николов и Мариана ТомоваСки - курс OOKС 003


Ските са един изключително атрактивен и приятен спорт. Те съчетават движението, високата скорост, технически умения и красотата на планината. Ски-курсът в НБУ се провежда в първите три съботи и недели от месеците януари и март на пистите на Витоша, ски-курортите Картала и Семково - Рила. Студентите осигуряват сами екипировката си и лифт-картите. Има отделни групи - за начинаещи и за напреднали.

Преподаватели: Иван Стоянов, Цветелина ЯнковаТенис на маса - курс OOKС 004


Този спорт е един от най-масовите и популярни в света, заради минималните изисквания към материална база и, от друга страна, динамиката и бързината на играта, които спомагат за развлечение и натоварване на практикуващите. Курсът на обучение включва изучаване на всички основни техники на защита и нападение, както и всички основни удари в играта. Най-изявените студенти участват в отбора по тенис на НБУ. Курсът се провежда в залата  на фитнес-център “Лазурит” – в 88 СОУ, ж.к. Овча купел.

Преподавател: Иво Доков


Волейбол - курс OOKС 005

Една от най-популярните игри в света. Удоволствието, което човек изпитва, играейки волейбол, кара хиляди хора по цял свят да посвещават свободното си време на любимата игра, като техният брой непрекъснато се увеличава. Стремежът е да се популяризира спорта сред студентите. Най-добрите в този спорт студенти ще бъдат включени и в представителния отбор по волейбол на НБУ и ще вземат участие в студентските първенства.
Заниманията се провеждат всяка седмица във волейболната зала на стадион “Локомотив”.


Преподавател: Жан Живков

Баскетбол - курс OOKС 006

Сигурно няма човек, който да не се е възхищавал на изявите на най-добрите в този спорт. Благодарение на своята популярност, той придоби изключително развитие и в нашата страна през последните десет години. Не случайно вече няколко години в НБУ заниманията по баскетбол са въведени и като самостоятелен предмет за желаещите да се занимават с този спорт студенти. По-напредналите могат да се включат и в представителния отбор на университета и да вземат участие в провеждащите се ежегодно Студентски игри.
Заниманията по баскетбол се провеждат всяка седмица в баскетболната зала на стадион Локомотив.


Преподавател: Жан Живков


 
Уиндсърф и яхтинг – курс OOKC007

Курсът по Уиндсърф и яхтинг има за цел да запознае студентите с основните положения на ветроходството. Курсът се провежда в две последователни съботи и недели (октомври и юни) на базата Щъркелово гнездо, Централен софийски яхт клуб - язовир Искър. Има осигурени сърфове и яхти клас Ипсилон, както и индивидуални спасителни средства и лодки. Преподавателите са бивши национални състезатели и участници в олимпиади и регати.

Преподаватели : Огнян Илиев и Ивайло ДоковТуризъм - курс OOKС 008


Курсът по туризъм в НБУ има за цел да запознае студентите с красотата на българската природа и да създаде навици за приятно, здравословно и романтично прекарване на свободното време. Занятията се провеждат в пет поредни съботи и недели всеки семестър. Има еднодневни екскурзии до Витоша (х. Алеко, Черни връх, Златни мостове, Боянски водопад, Ждрелото на р. Ерма, пещерата Леденика и двудневни походи в Рила (Мальовица, Рилски езера, Мусала), Пирин (вр. Безбог, вр. Вихрен, езерата и др.), Мелник и Роженския манастир, хижа Бенковски (в Тетевенския балкан), Ягодинска пещера, Перперикон и др. Провежда се лектория с някои от известните наши алпинисти и катерачи.

Преподаватели: Красимир Стоянов, Иван Стоянов, Константин Николов, Росен Цолов, Ивайло Воденов и Валери Пелтеков 
Плуване  - курс OOKС 009

Предлага се двусеместриален курс с едно занимание седмично. Целта на курса е начално обучение по плуване за начинаещите, така че в края му студентите да са в състояние да преплуват дистанция от 25 м с един или два от плувните стилове. Умеещите да плуват работят за подобряване на постиженията си чрез усъвършенстване на техниката в избран от тях стил. Прилаганите спортни натоварвания и закаляващото въздействие на водата водят до подобряване на физическото състояние и здравето на студентите.
Учебните занимания се провеждат в басейн “Академик” в района на студентските общежития 4-и километър кв. Изток. Басейнът разполага с лекар и водно спасителна служба. Използва се само от студенти от ВУЗ, развиващи плувните спортове.
Курсът по плуване е отлично средство за разтоварване от напрегната учебна работа на студентите.


Преподавател: Димитър Иванов

Фитнес - курс OOKС 010

В хода на обучението студентите се запознават с уредите и съоръженията в стандартна фитнес зала. Придобиват знания умения и навици за безопасна и компетентна работа с тях и за съставяне на лична програма за фитнес.
Заниманията се провеждат във фитнес център “Спартак Фитнес и спа” (Плувен комплекс - Спартак), бул. Арсеналски №4, входа откъм Рибния ресторант.

Преподаватели: Станислав Стоичков и Иван Терзийски

Аеробика - курс OOKС 011

Заниманията по аеробика помагат да посрещнем предизвикателствата на живота, да станем по-жизнени и по-устойчиви, да забравим проблемите на ежедневието, да премахнем умората и стреса. Упражненията, съчетани с приятна музика, носят здраве и добро настроение, правят ни свежи и красиви.
Програмата по аеробика е съобразена със способностите на начинаещите.  Курсът се провежда в НБУ.


Преподавател: Маргарита Стоянова

 

Футбол - курс OOKС 012


Футболната игра е един от най-зрелищните спортове. Няма кътче на Земята, където не се играе футбол. Членовете на международната федерация са повече от държавите-членки на ООН. Един от бившите президенти на Световната федерация, англичанинът сър Стенли Роуз, казва, че съвременният футбол замества войните.
Футболът развива в младите хора всички специални физически качества като издръжливост, бързина, сила и много морални и волеви качества като борбеност, колективизъм, спортменство и др. Най-добрите студенти, участващи в групите по футбол, имат възможност да се включат във футболнят отбор на НБУ.
Курсът се провежда в НБУ.


Преподавател: Ивайло ДоковШахмат - курс ООКС 016


Шахматът е интелектуален спорт, който развива логичното мислене, подпомага способността за тактическа и стратегическа преценка на конкретна ситуация, създава умения за мисловна концентрация. Курсът е и алтернатива за студентите, които имат медицински противопоказания за други спортове.
Занятията се провеждат в НБУ.

Преподавател: Владимир Петров 

Бокс - курс ООКС 017

Курсът се състои от 30 академични часа, разпределени в 15 тренировъчни занятия (една задължителна тренировка седмично). Курсът цели запознаването на студентите с основни понятия и практики в бокса.
Провежда се в фитнес-център “Лазурит” – в 88 СОУ , ж.к. Овча купел.


Преподавател: Веселин Пашалиев

Шотокан карате - курс ООКС 018

Курсът се състои от 30 академични часа – 15 тренировки. Карате има за цел общото психо-физическо развитие на занимаващите се. Формира много качества, свързани с екстремното натоварване и спецификата на занятията с бойни изкуства.
Курсът се провежда във фитнес център "Лазурит" - 88 СОУ, Овча купел.

Преподавател: Георги Георгиев- Джоси 


Йога - курс ООКС 019


Курсът по йога цели постигане на перфектно здраве, забавяне процесите на стареене, поддържане на идеална гъвкава и стегната фигура, увеличаване на възможностите на паметта и способността за концентриране.
Курсът се провежда в НБУ.


Преподавател: Даниел Петров

Кънки на лед - курс OOКС 020

Спортният курс по кънки цели овладяването на елементарни умения в пързалянето с кънки. Курсът е за начинаещи, а студентите с предварителна подготовка имат възможност да усъвършенстват техниката си и да научат нови елементи. Тренировките са съпроводени с приятна музика.
Курсът се провежда на ледена пързалка “Зимен дворец на спорта” - Студентски град, където се предлага и екипировка под наем.


Преподавател: Цветелина Янкова

Фехтовка  - курс OOKС 021

Фехтовката е динамичен спорт, който създава много добри двигателни навици и бърза реакция. Подходящ е и за студентите, занимаващи се с театър, като основа на уменията за сценичен бой.
Курсът се провежда в НБУ.


Преподавател: Ивайло Воденов Въведение в естетиката на Tango Argentino - курс OOKY 104
Историята на аржентинското танго се базира на много години изучаване и изследвания в Буенос Айрес. При възникването си тангото е коренно различно от всички, познати дотогава танци. То представя за първи път в историята на танците импровизацията като похват и има дълбоко влияние във всички останали танци. Тангото минава през различни периоди и може би е един от най-интерпретираните и обичани танци. Страстта и близостта между двамата партньори, танцуващи танго, са една от причините малко позабравеният танц да бъде възроден през осемдесетте години на миналия век.
Курсът “Въведение в естетиката на Tango Argentino” помага студентите да се освободят от претоварените си графици, да забравят дневната си програма, да релаксират и да опознаят един от най-красивите латиноамерикански танци. Освен, че ще върнат усмивката на лицето си, посещаващите курса ще овладеят техниките и спецификите на аржентинското танго и ще опознаят философията на танго-културата.
Часовете се провеждат в НБУ.

Преподавател: Ивайло Александров