отпечатай

Проекти

Glass Made - документален филм за студентите по стъкло на НБУ с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие. Чешка република 2014 г.


________________________________________________________________

“О, щастливи дни”

Самостоятелна изложба живопис и скулптура

Водещ:
д-р Венцислав Занков

Организатори:
департамент „Изящни изкуства”
Съюз на българските художници
Фондация за съвременно изкуство “Венцислав Занков”


Закриване и връчване на „Железен орден за съвременно изкуство”за 2013 г. - 01.05.2014 от 18.00 часа.

С амбицията да потърси метафорите, които да уловят динамиката на непосредствено случващото се у нас, Занков избира да развие в скулптура и картини амбивалентността в немия, нечут вик на безсилие и самота и силата на бунта срещу тях.
“О, щастливи дни” са дните след разкритото безмислие на битието в изправяне лице в лице срещу откритата пустота. Силата на протеста и примирението заедно в изоставената човешка съдба присъстват, за да предизвикат пряка среща с неописуемото, въплътено в скулптурната композиция “Пазачът на живите”.

Венцислав Занков е роден в София през 1962 г. През 1988 завършва скулптура в Национална художествена академия, София. Преподавател в департамент „Изящни изкуства” в Нов български унивеситет. Доктор в направление „Теория и история на изкуството” в НБУ. Работи в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията, пърформанса, новите медии . Издава вестник “39 грама”/2005-2009/. Инициатор и организатор на дискусионен клуб „На тясно” /2004-2008/. Един от най-активните български автори през последните две десетилетия.
zankov.info

Събитието се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.


11.04.2014 г., 19:00 часа - 01.05.2014 г., 18:00 часа
Галерия „Райко Алексиев”, ул. „Г.С. Раковски” 125


________________________________________________________________

Департамент „ Изящни изкуства“
WORKSHOP
На 26.04.2012г.(четвъртък) от 18.30 ч.Ще се проведе тестване 
на най-новите таблети на Wacom

 


Място: Арт център - Фото Синтезис,Кафе-галерия,
София, бул Васил Левски, 27
Организатор за НБУ: гл.ас. д-р Анна Янева
________________________________________________________________


Департамент „ Изящни изкуства“
Специализация „ Съвременна живопис и стенопис“
Изложби: „ Миниарт“
Творчески проект: „Изкуството на НБУ“, представено в три града – Габрово, Трявна, Дряново.

Проектът е съпътстван от преподавателски презентации в училища и студентски пленер.
Водещи: гл.ас. д-р Анна Янева и гл.ас. д-р Ралица Мирчева

Координатори:  студентите Светла Йотова и Радослав Митов

Начало: 24 април - гр. Дряново

________________________________________________________________


Изложба „Живопис – Музикални импровизации”
Изложба „Портрет, композиция, пейзаж“
 
От 02 до 30 април 2012 г., в коридорното пространство на 5-ти етаж, корпус 1 на НБУ, с две изложби се представят студенти от 1-ви и 2-ри курс с водещи преподаватели Ива Владимирова и гл. ас. д-р Ралица Мирчева от департамент "Изящни изкуства". 

Изложбите бяха открити от декана на ФБО проф. Николай Арабаджийски, който поздрави студентите за интересните авторски виждания и успешно демонстрираните творчески умения. На откриването присъстваха проф. Симо Лазаров и студенти от департамент "Музика".
 
Първата изложба, която е съвместен проект на студенти от департамент „Изящни изкуства” и студенти от класа на проф. Симо Лазаров, департамент „Музика", показва симбиозата между изобразителното и музикалното изкуство.  Експозицията представлява прекрасни музикални импровизации в цветове и форми в акварел и темпера  вдъхновени от компютърната музика.
Втората изложба „Портрет, композиция, пейзаж“ представя  търсенията на студентите от департамент "Изящни изкуства" в различни жанрове и техники.
Те успешно демонстрират творчески умения, авторски виждания и иновации в областта на изобразителното изкуство.
Студенти-участници: Божена Замфирова, Габриела Тончева, Мирослав Цанев, Божидара Маринова, Мирела Велкова, Цветелина Цветанова, Георги Георгиев, Цветелина Николова, Соня Маркова, Людмил Райчев, Александър Тасев, Цветомира Борисова, Веселина Гекова, Даниела Христозова, Мая Петрова, Пламена Василева, Юлия Младенова

________________________________________________________________

Изложбата „20”

е проект, в който са включени картини от различни цикли от 1992г. до 2012г включително. Това е период между първата и последна й самостоятелна творческа изложба, което донякъде подсказва ретроспективния характер на проекта. Мащабните рисунки, които са представени са емблематични за нейното творчество и емоционалност. Основните характеристики на картините й са мащабността и характерната експресивна рисунъчна техника със силно изразена контурна линия, базирана на растерното тониране и образната мултипликация. Любими теми в нейното творчество са  „Майчинството”, „Любовта”, „Приятелството”, „Еротиката”, „Символиката в образа” и  „Магията на Древен Египет”.

Откриване: 02.03.2012 г., 18.30 ч.
Център за съвременно изкуство на СБХ,
ул. Шипка № 6,  етаж 3
________________________________________________________________

Проектът „Ризите"

е продължение на други два успешни проекта, реализирани през годините, а те са „Възглавниците” и „Лудите”.
Нестандартни графични рисунки на студенти от курс „Пърформънс” OOKI091 и OOKY091, с участието и помощта на студенти от  департаментите „Графичен дизайн”и „Пластични изкуства”.
Графични разработки, щамповани върху 35 бели дълги тениски с надпис 20 години НБУ.

Проектът е финансиран от фонд"Учебни програми" на ФБО
________________________________________________________________

Уъркшоп
Точарски техники
„Точарски техники и точенето като изкуство"
 
доц. Моника Попова и Кирил Мечкуевски
_______________________________________________________________

Моника Попова
изложба „20”
представена в галерията на  СБХ, ул Шипка №6
02.03. - 19.03.2012 г.

Проектът цели да представи и рекламира по един нестандартен и екзотичен начин възможностите на керамичното артистично изкуство, както и запознаването на аудиторията  с част от характеристиките на модул Керамика и Стъкло. Една от  древните форми на керамичният занаят,  е изграждането на  обемите чрез източване. За разлика от Древността, съвремието използва  електрически точарски колела за изработването на ротационната пластика. Факт е, че един от най- древните занаяти в момента умира и е необходимо неговото възраждане. Точарите- занаятчии, в България наброяват не повече от десетина души. Желанието ни е да представим на по- широка аудитория това древно умение, което е част от уникалната ни култура. В този проект ще участва един от най- добрите  професионалисти в тази област- майсторът Кирил Мечкуевски.
Уъркшопът, ще представлява презантация пред по-голяма аудитория и за тази цел тя  ще бъде реализирана в коридорното пространство на Центъра за изкуство на НБУ.
Проектът е част от честванията за 20 години  от създаването на Нов български университет.

________________________________________________________________

Проект посветен на 20 годишнината на НБУ
 
Фест-2011 „Образование – обучение – резултати”

Ръководители: гл. ас. д-р Ралица Мирчева, Ива Владимирова

Проектът е образователен. Има за цел да демонстрира учебно-творческите резултати и да рекламира нивото на образование и обучението в програмите по изкуствата в НБУ,  на територията на ОКИ Столична библиотека - за периода от 5 до 16 декември 2011 г.  Фестивалът се организира по случай 20 годишнината  от основаването на НБУ. Това е неговото второ издание в сътрудничеството с ОКИ Столична библиотека. Първото издание протече с голям интерес и успех от страна на преподаватели, студенти и посетители на библиотеката. В програмата  се предвиждат експозиции от студентски творби по живопис, скулптура, графика, керамика и стъкло; семинари на преподаватели от департамент “Изящни изкуства”, както и участие на студенти и преподаватели от други департаменти по изкуства - “Музика”, “Дизайн и архитектура”, „Мода”.

ПРОГРАМА
________________________________________________________________

„Възможно-Невъзможно: 
идейни проекти за естетизация на градската среда”

Департамент „Изящни изкуства” – НБУ
Фондация за съвременно изкуство ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ 

С подкрепата на:
1.Столична програма „Култура” 2011;
2. Централен фонд за стратегическо развитие към
Настоятелството на НБУ
Партньор по проекта:
Център за култура и дебат „Червената къща”

            
"Възможно-Невъзможно" представя  10 скулптурни проекта, изпълнени в бронз и
 10 визуализации на идеи, свързани с  промяна ка възприемането на амортизирани или непопулярни публични мространства на столицата.
Подходът в проектирането и предлагането за реализация  на монументална скулптура  в града избягва както интерпретирането на национално-историческото наследство във вид на паметник, така и абстрактния и декоративен подход, прилаган в парковата пластика и в художественото оформяне на пространства пред бизнес сгради и др. В разработването на проектите от една страна се изследват невидимите пластове от развитието на града, както  базиране върху смисловите връзки между названия на улици, места и територии, съдържащи кодове и конотации, така и техния произход. Всяко едно скулптурно  решение е специфично за даденото място и прави видими и материални скритите слоеве, натрупани в градоустройствената му история, неговата символност за живота и на обитателите му, и за възприятията на случайния минувач. Преплита и прави връзка между Модерност и древни митове и библейски сказания. Връзката между древно и модерно е изразена в пластичното изграждане на композициите, съчетаващо класическо изграждане на формата и съвременно пространствено решение. Те са плод на ре-концептуализация на митове, знаци и символи, наложена й от мястото, и от живеенето в 21-ви век.
„Възможно-невъзможно” предлага решения за излизане от стигматизираното от отминалия тоталитарен период разбиране за монументална скулптура и без да навлиза в декоративна естетизация на средата, да развие идеята за символната, алегорична и пластична актуалност и възможности на съвременната скулптура, като важна част от идентификациите на жителите, припознали я и като визуализация на техния живот, мечти и спомени.

Пълна информация за проекта "Възможно-Невъзможно:идейни проекти за естетизация на градската среда” е достъпна онлайн на:
 http://foundation.zankov.info/projects/2011/in_possible/index.html

________________________________________________________________


Пленер “7 х  7/Седем автора за една седмица”, Арт център -  Илинденци, 28.06-04.07.2010 г.


_______________________________________________________________________

  изложба - живопис на група студенти от Департамент "Изящни изкуства", като трети и заключителен етап на проект ,,Мост ”, с  организатори: Ива Владимирова и Поли Манева (21.01.-14.02.2011 г., галерия «Артур»

 ________________________________________________________

Уъркшоп “Стенопис – мозаечни опуси” - проект към Фонд "Учебни програми" на БФ, с ръководител Станимир Божилов, реализиран в творчески разработки на студенти от програма "Пластични изкуства", експонирани в изложба на 2 февруари, корпус 2, 5 етаж, коридорното пространство

_____________________________________________________________

ФЕСТ-2010 - Образование, обучение, резултати - проектът се реализира с любезното съдействие на Фонд за стратегическо развитие на НБУ и на ОКИ Столична библиотека (2-22 декември, Столична библиотека), програма
______________________________________________________________  

"Между въображаемото и реалното" - проект към Фонд “Учебни програми” на БФ, излъчен от програма “Пластични изкуства” и „Югоизточен център за семиотични изследвания”, НБУ


видео

„Любов и омраза” - Meждународна, колективна, мобилна, мултимедийна, модулна, интерактивна и реверсивна стенна инсталация – проект, реализиран с финансовата подкрепа на Фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ ( откриване на 1 октомври 2010 г.)
Проект „Откриване на аудитория на името на Уилям Гладстон и създаване на постоянна експозиция”, януари 2010 г. Проектът е финансиран  от Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ


Проект  „Paint with light”(„Рисувам със светлина”), 04.12.2009 г.
Проектът е реализиран с подкрепата на фонд "Учебни програми" към БФ.

Изложба „ГРАВИТАЦИЯ НУЛА”, автор: Венцислав Занков
29.10. -  15.11.2009 г., Модерен театър, ул. “Върбица”, № 12
Проектът е реализиран с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ


 

Архив