отпечатай

Учебни и научни издания

Страница: 1 2

Теология на литургията, теология на символа. Тафт, Р., Е. Фаруджа, София: НБУ и Папски институт за Изтока, Рим, 1992
Книгата е първото издание на университета и включва лекции, прочетени по време на семинара “Теология на символа и теология на литургията”, организиран от Нов български университет. В книгата са представени въпроси свързани със средновековната култура, християнското минало, историята на литургиката, догматично-философското осмисляне на християнската символика. Интерпретират се различни литургични текстове, представен е подход за интерпретация на иконата.В градината с розите 1. Лекции и слова 1996-2003. НБУ, София, 2004. 212 стр., ISBN 954-535-327-9
Книгата представя единадесет академични лекции и слова на световноизвестните учени Томас Сибиък, Робърт Йънг, Волфганг Изер, Вера Мутафчиева, Лорд Ралф Дарендорф, Ричард Рорти, Ееро Тарасти, Юлия Кръстева, Джефри Елман, Томас Слезак, Себастиен Шарл. Представят се теми, свързани с университетския живот, необходимостта от психоанализа в посткомунистическите страни, парадоксите на историята, силата на човешките права, силата на еволюцията, начините на философска споделимост и др. "В градината с розите 1" поставя началото на поредица, която да показва най-добрите академични лекции и слова, произнасяни при тържествени случаи в Нов български университет.
Цена: 13.80 лв.В градината с розите 2. Академични лекции и слова 2003-2006. Съставител: Богдан Богданов. НБУ. София. 2006.
Книгата е втора част от академични лекции и слова, произнасяни от световнозначими личности в Нов български университет. Съдържанието включва текстовете “Как и защо четем древноегипетската поезия” на Ричърд Паркинсън, “Пандора” на Жан-Пиер Вернан, “От окото до виждането: един гръцки преглед” на Франсоаз Фронтизи-Дюкру, “Въведение в “Пир” на Платон” на Грегорио Лури Медрано, “Семиотиката по време на древногръцката цивилизация” на Александрос Лагопулос, “Важно ли е да знаем що е знак” на Джон Дийли, “Време, консумиране и начин на живот в хипермодерните общества” на Жил Липовецки, “Как да мислим университета в реда на хипермодерността” на Себастиен Шарл, “Нуждата от либерално образовани” на Рандал Бейкър, “Крайната десница в Европа” на Паскал Перино, “Конституционни проблеми на присъединяването към Европейския съюз” на Алфред Келерман, “Запомненото и забравеното. По следите на социалистическото минало” на Клаус Рот, “Невидимите дипломи” на Георги Господинов. Книгата е посветена на 15-годишния юбилей на Нов български университет, а предговорът е на Богдан Богданов.
Цена: 14.00 лв.Нов университет за един нов свят. Образи и свидетелства. Съставители: Веселина Василева, Георги Текев. НБУ. София. 2006.
Ако в последните 15 години сте били свързани с Нов български университет няма начин в тази книга да не откриете, че и Нов български университет е свързан с вас. Освен че може да намерите името си, да се видите на някоя снимка, да прочетете думите си – тук може и да научите повече за НБУ, за неговото създаване, история, студенти, преподаватели, за това как е възникнал – стовъпросният ТОП, как НБУ пръв в България прави куп неща, за които дори държавата не се е сетила, за специалните библиотеки на университета, за египетската му мисия, за хората и за стените, за котката и за совите, за приятелите. Освен всичко това, тук може да преминете през празниците и войните на Университетския дневник, да се порадвате на едни прекрасни академични слова, които носят в себе си посланието за новия български университет. В книгата може да научите още: кой казва, че ръцете не бива да се срещат с лицето; защо да си купите “В градината с розите” и дали любовта е като възпаление на очите, което човек си навлича от друг човек; кое късметче да изберете за себе си - от алтернативите до ягодите; защо големите университети са извън градските стени – откакто свят светува; защо отказът възпитава вкус; коя е будителската общност - можеща да понесе многообразието на предизвикателствата; как дори в математиката една идея може да порастне, само когато до нея се докосне въображението и интуицията; кои са преломните исторически моменти, с които само Хан Аспарух е наясно; кой ни подари подаръци за 15-я рожден ден; как хич не трябва да се боим от разнообразието.
Цена: 25.00 лв.Университетът – особен свят на свобода. Богдан Богданов.Съставител: Веселина Василева. НБУ. София. 2006.
Книгата съдържа текстовете "Университетът като историческа форма и традиция", “За Нов български университет”, “Поглед към историята на университетското образование с оглед на висшето хуманитарно образование у нас”, “Университетът – минало и настояще”, “Университетът – идеология или реалност”, “Отвореното общество като проблем на личността”, “Висшето образование и дисциплината на идентифицирането”, “Класическото образование в България”, “Устойчиво развитие и стратегическо планиране. Опитът на Нов български университет”, “Визията за НБУ и значението й за учебните програми на университета”, “Не можем да бъдем просто алтернатива на образованието в България”, “Едно разбиране за култура”. Изследвани са теми, свързани с историята на университетите, отношението на държавата към университета, университетския мениджмънт, отношението между затворени и отворени общества, университетското общество, модерното правене на университет, справянето на университета с идеологиите, университета и културата, комуникациите, свободата. Книгата е посветена на 15-годишния юбилей на Нов български университет.
Цена: 12.00 лв.Богданов, Б. Eдно разбиране за култура, НБУ, София, 2003. 15 стр.
“Живеем сред мрежа от речи, от устойчиви и същевременно променящи се малки култури. Оттук и работното определение на култура - инструмент за разбиране и правене на светове и реалности, който служи за разбирането на конкретни неща на фона на общ възглед за свят и действителност. Като служи на мене, но и на други като мене и ни поставя в общ свят и действителност, този инструмент ни свързва във виртуална общност. Но не в единствено, а в множествено число. Защото си служим едновременно с културите на много речи, които носят различни идеи за свят и действителност и ни включват в много общности.”Райна Кабаиванска./ Съставител: Георги Текев. НБУ, София, 2005. 117 стр. ISBN 954-535-406-2
На български и английски език биографичната книга-албум представя кариерата на оперната актриса, нейния репертоар по композитори, опери и роли, пълна информация за направените записи, информация за майсторските класове и благотворителната дейност. В книгата са публикувани отзиви от музикални критици и медии, място са намерили над 130 снимки, част от които се публикуват за първи път – предоставени от оперните архиви и от частните колекции на почитателите. В подготовката на книгата са участвали Театро ла Фениче във Венеция, Театро Масимо Белини в Катания, Щатсоперата в Хамбург, Ковънт Гардън в Лондон, Списание Опера интернасионал в Париж, Българска национална телевизия. За повече информация посетете: www.rainakabaivanska.net
Цена: 25.00 лв.Химн на Св. св. Кирил и Методий./ Съставител: А. Личева. НБУ, София, 2005. 80 стр. ISBN 954-535-396-1
Изданието е съвместна инициатива между Нов български университет и Министерството по евроинтеграция и има за цел да бъде визитната картичка на България, представяйки една от най-духовно присъстващите български ценности – образованието. Книгата съдържа Химна на Св. Св. Кирил и Методий в превод на 21 езика на държавите – членки на Европейския съюз. В предговора на книгата Министърът по Евроинтеграция разказва историята на “Върви, народе възродени”, за историята на българската азбука. Публикувани са информация за Св. Св. Кирил и Методий, информация за автора на текста Стоян Михайловски, както и нотният текст на химна, написан от Панайот Пипков. Преводите на химна на различните езици са направени от университетски преподаватели и интелектуалци.Васил Стоилов (1904 – 1990). Сто години от раждането на художника./Съставител: Ружа Маринска, НБУ, София, 2004. 216 стр., ISBN 954-535-318-X
Юбилеен сборник, който включва над 190 творби на художника, придружени с подробно каталожно описание. Значимата фигура на българския художник е обширно представена в материалите “Васил Стоилов в историята на българското изобразително изкуство” на Ружа Маринска; “Архивът на Васил Стоилов” на Надежда Александрова; “Рисунката в творчеството на Васил Стоилов” на Анелия Николаева. Изданието разполага с изчерпателна биография на художника. Специален интерес представлява библиографията от документални свидетелства за времето, в което е живял и творил художникът, изготвена от Жанет Митева.
Цена: 35.00 лв.Полето на метафорите. Иванка Апостолова.
Книгата съдържа две части - “Между физиката и философията” и “Да измислиш университет”. Първата част е свързана с приносите и посланията на Кеплер, Галилей, Нютон, Лаплас, Болцман, Планк, Айнщайн, де Бройл, фон Лауе, Борн, Шрьодингер, Бор, Паули, Хайзенберг, Дирак. Втората част е свързана с университетското образование. Обект на изследването и в двете части, са онези метафори, които отправят послания, и които често пъти са резултат от интуицията. “Полето на метафорите” е първата книга от поредицата “Университетска библиотека”, която представя личните дарителски библиотеки и архивните фондове на НБУ. Съставител на книгата е проф. Андрей Апостолов.
Цена: 10.00 лв.