отпечатай

Киноклуб - НБУ (аулата)

РЕПЕРТОАРЕН ПЛАН НА
КИНОКЛУБ НБУ
ЗА МЕСЕЦ МАЙ,
2015 г.


07-ми МАЙ (ЧЕТВЪРТЪК), 2015 г.
18.00 ЧАСА

КОЗА НОСТРА
The Family


Държава: Франция, САЩ
Година: 2013
Времетраене: 110 минути

Сценарист: Люк Бесон
Режисьор: Люк Бесон

В ролите: Диана Агрон, Джоузеф Перино, Винсент Пастор, Томи Лий Джоунс, Робърт де Ниро, Мишел Пфайфър, Джон Фреда, Кикардо Кордеро, Джон Д'Лео
Оператор: Тиъри Арбогаст
Продуцент: Виржини Сила, Райън Кавано, Люк Бесон, Мартин Скорсезе


В екшън-комедията “Коза Ностра”, шеф на мафията и неговото семейство са преместени в спокойно градче във Франция по Програмата за защита на свидетели, след като са изпели мафията.

Въпреки усилията на агент Стансфийлд (Томи Лий Джоунс) да ги държи изкъсо, Фред Блейк (Робърт Де Ниро), съпругата му Маги (Мишел Пфайфър) и децата им Бел (Диана Агрон) и Уорън (Джон Дилео) не могат да забравят старите навици, чрез които фамилията решава проблемите си. Настава пълен хаос, докато бившите им дружки от мафията се опитват да ги открият и да си разчистят сметките в този невероятно забавен филм на Люк Бесон.14-ти май (ЧЕТВЪРТЪК), 2015 г.
18.00 ЧАСА

ЖОКЕРЪТ
Wild Card

Държава: САЩ
Година: 2015
Времетраене: 92 минути

Сценарист: Уилям Голдман
Режисьор: Саймън Уест
В ролите: Джейсън Александър, Крис Браунинг, Доминик Гарсиа-Лоридо, Макс Касела, Хоуп Дейвис, Ан Хечи, Майкъл Ангарано, Майло Вентимиглиа, Стенли Тучи, София Вергара, Джейсън Стейтъм, Франсоа Винсентели
Оператор: Шели Джонсън
Продуцент: Стийв Часман


Ник Уайлд (Джейсън Стейтъм) е бодигард в Лас Вегас със смъртоносни професионални умения и личен проблем с хазарта.

Когато негова приятелка е пребита от садистичен главорез, Ник отвръща на удара, но открива, че това е синът на силен мафиотски бос. Внезапно Ник се озовава в криминалния свят, преследван от мафията. Повишил залога, Ник има само един шанс да промени нещата ... и този път това е всичко или нищо.
21-ви МАЙ (ЧЕТВЪРТЪК), 2015 г.
18.00 ЧАСА

ЖИВОТ ПОЧТИ ПРЕКРАСЕН

Държава: България, Белгия
Година: 2013
Времетраене: 85 минути

Сценарист: Светослав Драганов
Режисьор: Светослав Драганов
Оператор: Веселин Христов
Продуцент: Светослав Драганов

Филмът е портрет на трима братя, произхождащи от сложна социална среда, и тяхната баба.

Най-големият брат Александър обича да се гримира и да участва във фризьорски конкурси. Вторият брат Божидар се е оттеглил в манастир, за да избяга от суетата на светския живот, но признава, че му е трудно да спазва обетите. Най-малкият брат Джими, бивш барман, заминава за Белгия с планове да се ожени за настоящата си приятелка. Връзката между тримата братя е баба им, която разказва историята за нелекото им детство и покойната им майка. Приликите между братята се изчерпват с общото им второ име – Лилиеви, името на майка им, дори и бащите им са различни. Понякога животът е жесток към тях, но те го считат за прекрасен, а щастието e на една надежда разстояние.

Награди и номинации
„Златен Ритон”, Пловдив ‘13 – Наградата на критиката
Светослав Драганов е един от най-успешните български документалисти. Зад гърба си той има богата филмография, като всеки негов проект се радва на голям успех и множество награди у нас и в чужбина. Широката публика го познава от филмите „Град на мечти“ (2011), „Децата на Дружбата“ (2009), „Време разделно“ (2009), „Светът е голям... зад кадър“ (2008), „Форум“ (2007), като сценарист и режисьор на поредицата на БНТ „Великите българи“. От 2011 г. е автор и режисьор в документалната поредица на БНТ „Малки истории“. Светослав Драганов е завършил кинорежисура в Нов български университет и в момента е докторант към департамент “Кино, реклама и шоубизнес”.28-ми МАЙ (ЧЕТВЪРТЪК), 2015 г.
18.00 ЧАСА


АМАРКОРД
Amarkord

Държава: Италия
Година: 1973
Времетраене: 127 минути

Сценарист: Федерико Фелини
Режисьор: Федерико Фелини
В ролите: Магали Ноел, Чичо Инграсия, Бруно Дзанин, Пупела Маджо, Армандо Бранча

"A m'arcord" означава просто "Спомням си..." на диалекта на родния град на Фелини, Римини. Именно там, през 30-те години на ХХ в., малкият Тита израства под внушенията на католическото си образование и фашистката пропаганда. Баща му Аурелио е строител, анархист и антифашист. На негов гръб, освен двете деца, съпругата и старият дядо, живее и чичо Патака - ленив роднина, който чака всичко на готово. Градецът е населен с чудаци – нимфоманката Волпина, шантавият Джудицио, фукльото Бишейн, сладкодумният адвокат, слепият с акордеона. Тита ходи в градската гимназия, където препитванията се редуват с номера, погодени на учители и съученици.

Сантименталният му живот се разкъсва между недостижимата Градиска, сочната гръд на лавкаджийката и летните вечеринки в гранд хотела, наблюдавани скришом иззад живия плет. Смъртта на майка му и сватбата на Градиска бележат края на детството му.

Две десетилетия след Мамините синчета Фелини отново се връща към началото на живота си и, както винаги, смесва любов и ненавист, отчуждение и копнеж, критичност и съчувствие по неподражаем начин.

Награди:
2 награди „Давид на Донатело“ '74 – за най-добър филм (поделена с „Хляб и шоколад“) и режисура
„Оскар“ '74 и Награда на Френската критика за чуждоезичен филм
2 номинации за „Оскар“ '75 – за режисура и оригинален сценарий