отпечатай

Преса


Диктатура на обикновените - статия от вестник "Капитал" за представлението "Ковачи" от Алек Попов, реж. Възкресия ВихъроваКак се прави театър в Нов български университет?

Вече десет години Театрален департамент и скоро съдаденият към НБУ "Театър на голия охлюв" показват силна изява в публичното пространство.

Изследователските програми, създадени от режисьора Възкресия Вихърова, архитект Зарко Узунов и техния екип, "Бит" и "Фоноптикаформа" резултираха в повече театрални продукти като "Бит" по И. Хаджийски, "Индже" по Й. Йовков, "Алпийско сияние" по Турини и други, които се причисляват към тъй наречения "експериментален театър". Също така тези изследователски програми станаха основа за обучението в Театрален департамент. За нас, в Театрален департамент, правенето на театър е свързано с изследването на закони за изграждане на физическо поведение и изследването на закони за изграждане на театрална форма. В този смисъл оприличаваме театъра на вид театрална игра, чийто закони ги създаваме и ги следваме и по този начин подчиняваме логиката на разказаната история на логиката на законите на играта. Тук много помагат часовете по "Технология на формирането" и "Физически театър", които се занимават с тази проблематика. От друга страна, пък правенето на театър изисква голяма отговорност от студента, тъй като самият той се грижи за своя продукт от самото начало до разпространението му. Студентите са артисти, мениджъри и организатори на своите представления, така че всеки носи индивидуална отговорност за продукта. По този начин изцяло от студенти, са създадени представленията "Стари времена", "Мъжът си е мъж" и "В лунната стая".

Искам накрая да отговоря директно на въпроса: Правенето на театър в департамента е свързано с много забавление и отговорност, а в работния процес всеки може да намери нещо за себе си и да даде нещо от себе си.

Деан Дамяновски, дипломант в програма "Актьорско майсторство и режисура"